TRADYCJA I PRECYZJA
„Jeżeli dobry nóż jest najważniejszym narzędziem pracy dla każdego szefa kuchni, dlaczego każdy szef kuchni miałby zadowalać się czymś, co nie jest perfekcyjne?”
Już w średniowieczu niemieckie miasto Solingen zyskało sławę dzięki produkcji mieczy, brzytew i noży. Właśnie tutaj od 1790 r. powstają niezawodne noże FELIX®, - większość z nich do dziś wytwarzana jest ręcznie przez mistrzów rzemiosła. W 2012 r. firma FELIX® Solingen weszła w skład Grupy Zepter International.
FELIX® Solignen wykorzystuje wyłącznie najwyższej jakości surowce: od wysokostopowej stali chromowo-molibdenowo-wanadowej X50CrMoV15, przez japońską wielowarstwową stal damasceńską VG10 po stal chromowaną X65CR13. Jednorodność i zwartość mikrostruktury tych stali gwarantuje elastyczność, odporność na korozję i utrzymanie ostrości ostrza.
Zanim nóż FELIX® opuści fabrykę, przechodzi przez około 45 różnych procedur! Precyzja wykonania i dbałość o każdy szczegół przekładają się na najwyższą jakość. Nasze noże są idealnie wyważone, świetnie leżą w dłoni.
Funkcjonalność i wyjątkowe wzornictwo noży FELIX® zostały wyróżnione nagrodami Gold iF Product Design Award oraz Red Dot Design Award.
PRZECZYTAJ INNE ARTYKUŁY:
Poznaj sekret zdrowego gotowania.
Jak gotować bez wody i tłuszczu?
Vacsy - mistrz konserwacji żywności